Havuç Yağı

Havuç tohumu yağı olarak da bilinen havuç yağı, bol miktarda kullanımı olan uçucu bir yağ olarak kabul edilir. Temel olarak, en saf haliyle kullanıldığında, en iyi şekilde olan koyu turuncu renkli bir macundur. Vücudumuzdaki sıvıları tutmada ve böylece cildi nemlendirmede etkili oldukları görülmüştür.

Havuç Yağı Nedir?

Havuç Yağı Nedir?
Havuç Yağı Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi havuç  yağı, esas olarak kurutulmuş havuç tohumlarından buharla damıtma yoluyla çıkarılır. Bu yumuşak yağ, antibakteriyel ve iyileştirici özellikleri ile ünlüdür. Kuru cilde, saç derisine ve saça nem sağlar.  Tek başına mı, yoksa diğer taşıyıcı yağlarla birlikte mi kullanacağınız tamamen sizin tercihinizdir.

Havuç  yağı, cildin en dış tabakasındaki hücreleri yağlayabilen bir yumuşatıcı maddedir. Yağ, buharlaşma nedeniyle ciltten kaybedilen nemi geri kazanmaya yardımcı olarak nemlendiricilerde yararlı bir bileşen haline gelir. Havuç tohumu yağının iyileştirici özellikleri de cilt dokusunu yumuşatmasını sağlar. Bu nedenle, egzama ve diğer ciltle ilgili sorunların tedavisinde kullanılan ürünlerde önemli bir bileşen olarak kabul edilir.

Şimdi havuç yağının ne olduğunu ve nasıl çıkarıldığını anladığımızda, şimdi havuç yağı kullanmanın sağlığa yararlarından bazılarını görelim.

Havuç Yağı Faydaları

Kanseri Önler : Havuç yağının, özellikle mide, ağız ve böbreklerde olmak üzere bazı kanser türlerinin iyileştirilmesinde etkili olduğu bulunmuştur. Bu anti kanserli özellikler kısmen antioksidan özelliklerinden , ayrıca doğal bileşenlerinin çeşitli tıbbi özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

11

Antiviral ve Antiseptik : Havuç tohumu yağı, çeşitli enfeksiyonları tedavi edebilecek kadar güçlüdür. Antiseptik özellikler, enfeksiyonların etkilerine karşı savaşmalarına yardımcı olur. Yaraların, ülserlerin ve diğer mide ile ilgili sorunların tedavisinde son derece etkili oldukları görülmüştür

Bir Uyarıcı Olarak : Havuç yağı hem dolaşımı hem de metabolik fonksiyonları uyarabilir. Bunun dışında hormonların, enzimlerin vs. salgılanmasını da tetikleyebilirler. Aslında beyin fonksiyonlarını ve sinirlerini uyararak sizi daha uyanık ve aktif hissettirebilirler.

Detoksizatör : Havuç  yağı, kanı, dokuları ve karaciğer ve böbrekler gibi diğer iç organları detoksifiye etme özelliğine sahiptir. Dahası, kanda bulunan ürik asit, dokular ve eklemlerde toksinleri yok ederler. Bu, artrit ve romatizmayı büyük ölçüde iyileştirmeye yardımcı olacaktır.

Bir Stres Rahatlatıcı Olarak : Havuç tohumu yağı, aromaterapide, hafif ve yatıştırıcı aroması nedeniyle yaygın olarak kullanılır; stres ve kaygıyı hafifletmede çok etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca cildi kırışıklıklardan koruyabilirler. Kas ağrıları hafifletebilir, eritrositlerin üretimini artırabilir ve görüşlerini geliştirebilirler.

Bunlar havuç tohumu yağı kullanmanın en büyük yararlarından bazılarılarıdır. Artık havuç yağı uygulamalarının farkında olduğumuza göre, saç ve cildimizin sağlığını iyileştirmek için nasıl kullanılabileceğini görelim.

Saçlar İçin Havuç Yağı

Saçlar İçin Havuç YağıSaçlar İçin Havuç Yağı

Bildiğimiz gibi, havuçta A ve E vitaminleri gibi saçlar için iyi olan birçok besleyici madde bulunur. Saç büyümesini destekleme yeteneğine sahiptirler ve dolaylı olarak büyümeyi sürdürmeye yardımcı olan saç dökülmesini önleyebilirler. Düzenli olarak havuç yağı kullanımının güçlenebileceği ve saçlarınızı daha parlak hale getirebileceği söylenir. Hem saç hem de cilt için mükemmel bir nemlendirici olarak kabul edilirler.

Saçlarınız için ayrıca Kakao Yağı Saç başlıklı yazımıza bakabilirsiniz. 

Şimdi de havuç yağının saç için bazı önemli faydalarını görelim.

  • Saç büyümesini uyarır
  • Saçı pürüzsüz, yumuşak ve parlak yapar
  • Kan dolaşımını iyileştirir
  • Saç köklerinin güçlendirilmesi
  • Saçın güneş ışığı, kirlilik vb. gibi çevresel zararlardan korur.

Yukarıda belirtilen faydaları elde etmek için, düzenli olarak kullanmak önemlidir.

Havuç Yağı ile Saç Maskesi  

Elbette, havuç yağının saçınızın gücünü büyük ölçüde yarar sağlayabileceğini biliyoruz. Ancak bunu başarmak için düzenli olarak saçınıza bir tarif uygulamanız gerekir.

  • Yarım bardak havuç yağı alın ve kaynatın.
  • Şimdi saçı kısımlara ayırın ve doğrudan saç derinize uygulayın.
  • Tüm başınız örtülünce, saç derinize dairesel bir şekilde masaj yapmaya başlayın.
  • Yağın saç derisine tamamen emildiğinden emin olana kadar bu işleme yaklaşık 15 dakika devam edin.
  • Saçınızı duş başlığıyla örtün ve bir saat  bekleyin.
  • Daha sonra saçlarınızı  iyice yıkayın.

Cilt için Havuç Yağı

11

Havuç yağı, cilt bakım ürünlerinin çoğunda önemli bir bileşendir. Cilde nem veya antioksidan koruma ekleyebilirler. Temel olarak iki havuç yağı çeşidi vardır – havuç tohumu yağı ve havuç kökü taşıyıcı yağı. Her ikisi de doğada benzer ve aynı özelliklere sahiptir. Cildinizi yatıştırır ve kırışıklıkların veya çatlak izlerinin görünmesini önlemede yardımcı olur. Havuç yağında bulunan besin maddelerinin bolluğu cildinize iyi bakmanız için harika bir yardımcıdır.

Cildiniz için ayrıca Kakao Yağı Cilt Bakımı yazımıza bakabilirsiniz. 

Ciltte Havuç Yağı Nasıl Kullanılır? 

  • Bir kaseye 4-5 damla havuç çekirdeği yağı yerleştirin ve cildinize nazikçe uygulayın. Onları geceleri kullanmak daha iyidir. Bu, ciltteki ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Havuç yağı, süt ve bal yardımıyla oldukça etkili bir şampuan barı yapılabilir. Bu şampuan cildinizi aynı anda pürüzsüz ve nemli tutmanıza yardımcı olabilir.
  • Havuç yağını cildinizin her yerine uygulamaktan daha iyi bir yol yoktur. Ve losyon bunu başarmanın en iyi yoludur.

Yorum bırakın